FM båndets fremtid

Politikerne overvejer at lukke FM båndet, som en dag skal erstattes af DAB. Man undrer sig. Det savner nemlig mening, at alle skal over på DAB. Ingen tror på at lige netop dette er en god idé, fordi DAB teknologien fra 90erne for længst er overhalet indenom. Alle andre lande end Danmark vælger andre løsninger end DAB, som allerede er en antik teknologi.

Ingen spørger ind til, hvad der egentlig foregår. Alt er i selvsving. Der henvises til en teknisk nødvendighed. Og borgernes 10 millioner FM apparater kan afleveres på genbrugspladserne som storskrald uden nærmere forklaring. Oh – hvilket meningsløst ressourcespild.

Og hvorfor? Ingen vil svare herpå.

DILEM mener, at FM båndet bør fortsætte. Ingen ønsker alligevel at overtage det.

DRs radio vil blive sendt ud i en dødskamp, hvis det bliver forvist til DAB,- til ingen verdens nytte. Man kan den dag i dag ikke engang købe en billig DAB-radio til sin bil. Og de 2/3 af danskere, der synes at DAB er for indviklet, savner DR om aftenen.

Beslutningstagerne bør opgive planen om, at DR kun skal sende på en type frekvens, – og DAB skal det i hvert fald slet ikke være. I stedet skal konceptet være mange platforme ligesom i gamle dage (i gamle dage blev sendt på mellembølge, kortbølge, langbølge og FM). I fremtiden hedder det måske FM, DRM,DVB-T2 Lite, bredbånd, netstreaming, DAB, DAB plus, og andre platforme.

DR skal sende på dem alle, og lokalradio skal for resten sende på adskillige af dem.

Hvor svært kan det være?

Det danske folk har for længst afgjort, at man ikke vil DAB alene. Der findes stadig 10 mio FM modtagere i de små hjem. Ingen politiker vil kunne overleve at forklare befolkningen, at disse modtagere skal kasseres og erstattes af forældet DAB-teknologi. Fordi det ikke giver nogen som  helst mening.

Leve FM båndet. – Indtil videre i hvert fald.

2. november 2015

Alex Heick