FM båndets fremtid

Politikerne overvejer at lukke FM båndet, som en dag skal erstattes af DAB+. Der henvises til en teknisk nødvendighed.

Man undrer sig. Ingen tror på at lige netop dette er en god idé, fordi DAB teknologien fra 90-erne og DAB+ fra 00-erne for længst er overhalet indenom. Og borgernes 10 millioner FM apparater kan afleveres på genbrugspladserne som storskrald uden nærmere forklaring.

DILEM mener, at FM båndet bør fortsætte indtil videre. Ingen ønsker alligevel at overtage det.

DRs radio vil blive sendt ud i en dødskamp, hvis det bliver forvist til DAB+,- til ingen verdens nytte. Man kan den dag i dag ikke engang købe en billig DAB-radio til sin bil. De 2/3 af danskere, der synes at DAB+ er for indviklet, savner DR om aftenen. Mange lytter istedet via nettet udenom DAB+.

Beslutningstagerne bør opgive planen om, at DR kun skal sende på en type frekvens, – og DAB+ skal det i hvert fald slet ikke være. I stedet skal konceptet være mange platforme ligesom i gamle dage (i gamle dage blev sendt på mellembølge, kortbølge, langbølge og FM). I fremtiden hedder det måske FM, DRM,DVB-T2 Lite, bredbånd, netstreaming, DAB+, og andre platforme.

DR skal sende på dem alle, og lokalradio skal sende på adskillige af dem.

Hvor svært kan det være?

Det danske folk har for længst afgjort, at man ikke vil DAB+ alene. Der findes stadig 10 mio FM modtagere i de små hjem. Ingen politiker vil kunne overleve at forklare befolkningen, at disse modtagere skal kasseres og erstattes af forældet DAB+-teknologi.

Leve FM båndet. – Indtil videre i hvert fald.

Alex Heick

Formand for DILEM